Compartiment control, certificare, inregistrare, supraveghere, monitorizare, acreditare, informatizare
Certificarea calitatii semintelor reprezinta un ansamblu de operatiuni de control si verificare in principalele faze ale procesului de multiplicare, conditionare, ambalare, etichetare si sigilare care asigura ca produsele, procedeele si serviciile sunt conforme cu regulile si normele tehnice specifice, si care consta din:
a) inspectia in camp a culturilor semincere pentru stabilirea valorii biologice a semintelor din punct de vedere al identitatii, autenticitatii, puritatii varietale si starii fitosanitare;
b) controlul prin sondaj in principalele momente ale procesului de recoltare, transport si prelucrare;
c) determinarea conditiilor tehnice de calitate a semintei cuprinzand puritatea fizica, germinatia, starea sanitara sau alte conditii specifice speciei prevazute in anexa nr.2 a prezentelor reguli si norme si care se efectueaza prin prelevarea de probe si analiza acestora dupa metode standardizate;
d) controlul starii sanitare privind lipsa organismelor daunatoare de carantina se realizeaza direct in camp sau prin probe analizate in laborator de autoritatea fitosanitara si care emite documentele de constatare;
e) verificarea autenticitatii si puritatii varietale in pre si postcontrol prin metode si tehnici adecvate prin teste de laborator sau in parcele de control. Postcontrolul se organizeaza pentru toate categoriile biologice de seminte destinate multiplicarii si se efectueaza in campurile de testare ale Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (I.S.T.I.S.), sau a altor institutii si agenti economici abilitati de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor .
Certificarea oficiala se concretizeaza prin eliberarea documentelor de inspectie in camp si analizele (testele) de laborator si prin aplicarea pe ambalajele care contin seminte care corespund conditiilor de calitate prevazute in norme, pe specii sau grupe de specii, a etichetelor oficiale sau, dupa caz, a vignetelor oficiale si eventual a sigiliilor (plombelor);
Compartimetul laborator analize, primire probe, umiditate, puritate, germinatie, stare sanitara
Luarea probelor sondarea - un ansamblu de operatiuni prin care dintr-un lot de seminte se extrage o proba de analiza, astfel incat indicii de calitate determinati din aceasta proba sa reprezinte intregul lot de seminte.
Teste de calitate a semintelor
Puritatea fizica testul care determina componenta gravimetrica a probei care se analizeaza si prin deductie componenta lotului de seminte, exprimata procentual.
Componenta botanica testul care determina identitatea diferitelor specii de seminte si materii inerte care compun proba.
Germinatia testul care stabileste potentialul maxim de germinatie al semintelor din lotul de seminte, care poate fi folosit pentru a compara calitatea diferitelor loturi si de asemenea pentru a aprecia valoarea de insamantare in camp.
Umiditatea analiza care determina continutul procentual in apa al semintelor.
Masa a 1000 seminte testul care stabileste marimea semintelor exprimata prin masa a 1000 seminte , MMB, la umiditatea existenta in momentul determinarii, din proba de laborator.
Starea fitosanitara testul prin care se stabileste prezenta sau absenta daunatorilor ( infestare ) si a organismelor patogene ( infectare ) care se transmit prin samantele agricole, cartoful de samanta, usturoi si arpagic.
Teste speciale
Masa hectolitrica analiza pentru determinarea masei unui hectolitru de seminte, exprimata in kg.
Viabilitatea determinarea viabilitatii cu saruri de tetrazoliu este analiza care determina capacitatea germinativa potentiala totala a semintelor de grau, orz, porumb, floarea soarelui si mazare.
Energia germinativa testul prin care se determina viteza de germinare a semintelor si se exprima prin procentul de seminte germinate intr-o perioada egala cu 1/3 ˝ din durata stabilita pentru determinarea facultatii germinative.
Cold test testul la rece care determina comportarea semintelor in conditii suboptime, asemanatoare conditiilor din camp dupa semanat.
Formula de calcul a cantitatii de samanta necesare la hectar
Cs / ha (kg) = [ ( D x MMB ) / ( P x G ) ] x 100
unde: D = numarul de seminte germinabile la mp
MMB = masa a 1000 seminte
P = puritatea fizica
G = facultatea germinativa
Silverlight Versiune
![Rss Rss](/Images/rss.gif)
Compartimentul financiar contabil, resurse umane, administrativ si relatii publice